zaterdag 13 oktober 2012

Bestiarium: Spiratoplex

Illustratie uit Basisregelboek, 2de editie
Een van de vreemdste creaturen die in het Schimmen & Schaduwen basisregelboek voorkomt is naar mijn mening de spiratoplex (meervoud: spiratoplexi).

De beschrijving is ongewijzigd gebleven tussen de eerste en tweede editie, en de spiratoplex maakte dus van bij de aanvang deel uit van het originele spelconcept.

Het is voorwaar een vreemd creatuur. Uit de beschrijving van het basisregelboek:

"Spiratoplexi zijn wezens afkomstig van een hoger bestaansniveau, een wereld van licht en kleur. Eigenlijk bestaan ze zelf ook volledig uit licht maar om op een fysische wereld zoals die van Dor te leven, manifesteren ze zich in een fysiek lichaam.
[ ... ]
In een gevecht sluiten spiratoplexi bij voorkeur hun oog en gebruiken warmte- en koudezicht om tegenstanders te lokaliseren. Het oog is erg kwetsbaar en de vernietiging ervan resulteert in het verlies van hun nachtzicht en moreelzicht.
[ ... ]
Hoe en waarom deze wezens precies op Dor verschenen zijn, is onbekend. Ze werden plotseling over heel de wereld van Dor waargenomen en vormden weldra het onderwerp van volkspraat en legende. Het was de elf Nehadrin die na lang onderzoek ontdekte dat de kleuren die deze wezens uitstralen een weergave is van hun gevoelens en hij slaagde er zelfs in deze kleuren te vertalen. Blauw betekent dat het wezen in een rustige, normale gemoedstoestand verkeert. Rood betekent opgewonden, groen is goed gezind of vriendelijk en geel weerspiegelt een gevoel van intense vriendschap of liefde. Deze liefde hoeft niet noodzakelijk voor een soortgenoot te zijn. Wie een spiratoplex tegenkomt die geel uitslaat kan zich dus best uit de voeten maken, wil hij tenminste niet de rest van zijn leven lastig gevallen wordt door de onverwachte verschijningen van het monster en dit meestal op ongepaste momenten, bijvoorbeeld in het bijzijn van vrienden of op een officieel diner."

De laatste paragraaf lijkt plots een beetje een stijlbreuk met de vorige en is een getuige van de soms wel grappige humor die verborgen zit in de monsterbeschrijvingen van Schimmen & Schaduwen.

Spritoplexi doen wel wat aan beholders uit Dungeons & Dragons denken, waar we zullen moeten afwachten wat de originele bedenker van dit vreemde monster zegt vooraleer we kunnen concluderen waar hij de mosterd vandaan gehaald heeft.

Een leuk detail: in de originele beschrijving worden spiratoplexi beschreven als zijnde 1.10 meter groot. Die extra 10 centimeter was dus blijkbaar op één of andere manier wel belangrijk? In de digitale versie van het regelboek is die 10 centimeter trouwens verwijderd, en zijn spiratoplexi dus gemiddeld iets kleiner geworden dan origineel.

Verder beschikt de spiratoplex over een aantal leuke speciale eigenschappen, zoals Dodentransformatie Teleportatie, Haat chaotische wezens, Immuun giffen, Immuun niet-magie, Telepatie, Teleportatie, Totaalzicht. Als taal beschikt hij over 'Kleurverandering' (wordt enkel vermeld in de 2de editie).

Indien je ooit een spiratoplex ontmoet hebt - of erger, ben je ooit een gele spiratoplex tegen het lijf gelopen - in één van je Schimmen & Schaduwen avonturen, laat het hier weten!

Addendum (19 oktober 2012)

Spiratoplex, Basisregelboek 1ste editie
Bijgevoegd de spiratoplex, zoals hij getekend werd in de 1ste editie (zwarte regelboek).

5 opmerkingen:

 1. Blijkbaar waren een aantal monsters gebaseerd op leraars van SPC zoals de Fabrix. Klopt dit en kunnen we daar meer over lezen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. BTW, heb je zelf ooit S&S gespeeld? Indien ja, dan heb ik wel interesse om je een aantal vraagjes te stellen :-)

   Verwijderen
  2. Yep, S&S heeft me jaren plezier bezorgd. Ik meesterde vooral (oa voor de oudspeler Johan die hier onlangs ook een interview gaf;-)

   Vraag maar raak!

   Verwijderen
 2. Dit blijkt te kloppen, maar ik zal een van de originele designers hierover aanspreken om een stukje hierover te schrijven. De Fabrix blijkt alleszins wel in dat rijtje thuis te horen.

  BeantwoordenVerwijderen