zaterdag 30 april 2016

Magie (12): Helingsmagie

Banner Helingsmagie.
BR2, pagina 149.
De volgende magieklasse die we bespreken is de klasse helingsmagie (basisregelboek, 2de editie, pagina 149).

Persoonlijk heb ik helingsmagie altijd een beetje "onnozel" gevonden. Ik besef wel dat je een roleplaying-campaign een mechanisme moet hebben om hit points terug te winnen, maar om dat te doen via spreuken heb ik altijd een beetje flauw gevonden qua concept. Mijn roleplay-voorkeur zou uitgaan naar kruiden, zalven, brouwsels, drankjes, ... meer een low-fantasy benadering.

Maar goed, mede door computer rpg's zijn healers een fundament van een party geworden en nu niet meer weg te denken uit fantasy roleplay. Ik tolereer ze, maar geen haar op mijn hoofd dat er aan denkt om een helingsmagiër te spelen. Té weinig actie en betrokkenheid, alleen oplapwerk achteraf.

Maar goed, laten we even naar een selectie van spreuken kijken die deze klasse ons biedt.

Op niveau 1 hebben we 4 spreuken, die allen een lichte verwonding genezen, resp. iets te weten komen over de aard van de verwonding, D4 LEP erbij, genezing van infecties, genezing van giffen, dat soort dingen.

De hogere niveau's bevatten varianten van deze spreuken (wat meer LEP, wat meer giffen , ...), maar af en toe zit er wel een originele vondst in. Zo is er de niveau 3 spreuk "Garoegal's Kelk", die een beschadigd oor kan herstellen. "Garoegal's kroon" kan een neus terug in orde brengen.

De krachtige spreuken zitten, zoals verwacht kan worden, op niveau 5. "Jakos eeuwigdurende hersenschim" maakt een magiër onsterfelijk (tegen ouderdom), maar moet de spreuk wel elke 5D10 jaar opnieuw herhalen. Duren campagnes écht zo lang? :-)

"Juka Perezteroksas terugkerende weg" wekt een dode terug tot leven. Een zeer krachtige spreuk, maar ik vraag me af of dit wel haalbaar of gewone SKs die als gewone uitgerolde SKs een campagne starten ... Tegen dat je deze spreuk kent is iedereen al tientallen malen gesneuveld ...

Anyway, wel wat leuke dingen bij helingsmagie, maar niet echt mijn ding. Commentaar welkom :-)

Als uitsmijter hieronder nog een nieuwe tekening van Foob, wat een helingsmagiër (een priesteres) zou kunnen zijn.

6 opmerkingen:

 1. Ik weet helaas niet of deze illustratie zal toegevoegd kunnen worden aan het boek, gezien men in de USA lijdt aan borstenfobie. Je kan in boeken en films zo veel geweld en moorden tonen als je wil, maar een menselijk naakt doet hun hoofden ontploffen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja naakt mag niet voor kickstarter tenzij je 18+ ge-tagged wilt worden. Dus deze zal niet lukken in nieuw boek.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Je moet natuurlijk niet zeggen dat die tekening in het boek gaat verschijnen of er reclame mee maken ...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik zou er een sluier voor tekenen. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Verschillende memorabele side-quests gedaan in opracht van helingsmagiërs. Ik wil dat zeldzame ingrediënt in feite niet gaan halen in die verdacht stille grot maar ik wil mijn oor wel terug aan mijn hoofd...

  BeantwoordenVerwijderen