dinsdag 12 januari 2016

Magie (6): Demonen van de Grijze Vlakte

In onze reeks waarbij de verschillende aspecten van Magie de revue laten passeren, hadden we het de laatste maal over Demonenmagie. We bespraken toen even hoe demonen door een demonenmagiër kunnen opgeroepen worden, en besloten dat er heel wat fout kan gaan. Voorwaar geen gemakkelijke opdracht.
Niv 1 demoon
Maar goed, laten we even veronderstellen dat een magiër er in geslaagd is om een demoon op te roepen. Hoe zien die demonen er dan uit? Wat kunnen we van hen verwachten? Het basisregelboek leert ons dat er verschillende soorten demonen bestaan, maar enkel Demonen van de Grijze Vlakte worden vernoemd: " ... het zijn gespierde en woeste wezens die men maar beter uit de weg kan gaan."
Niv 2 demoon
Er zijn 5 niveaus van demomen, die enkel verschillen in hun numerieke karakteristieken. Verder hebben ze ook een aantal speciale eigenschappen:
 • Immuun voor alle giffen!
 • Immuun Niet-Magie - dit maakt het zeer moeilijk als de spelers niet beschikken over magische wapens of toverspreuken!
 • Immuun voor Psychologische Effecten - demonen kennen geen emoties!
 • Nachtzicht - demonen zien zonder problemen in het donker.
 • Onstabiel is de meest vervelende eigenschap. Het zorgt ervoor dat demonen regelmatig moeten testen of ze hun materiële vorm kunnen behouden, zoniet zijn ze inactief voor een aantal gevechtsrondes. Goed voor SK's die een demoon ontmoeten, minder goed nieuws voor het SK dat demonenmagiër is.
 • Veroorzaakt Angst - iedereen die de demoon ziet moet een angstproef afleggen.
Niv 3 demoon
Qua wapens vechten de demonen met verschillende soorten wapens: zwaarden, strijdbijlen, drietanden, bastaardzwaarden en grootzwaarden. Voorwaar inderdaad een woeste bende.

Wat me zelf persoonlijk altijd aangesproken heeft in dit stukje van het basisregelboek zijn de verschillende tekeneningen van demonen, die telkens een niveau hoger werden, en telkens verschenen uit een pentagram. Zo ziet de niveau 1 demoon er redelijk handelbaar uit, maar naarmate de demonen krachtiger worden krijgen ze ook een groter lichaam, horens, worden de handen meer klauwen e.d. Ik vond het altijd jammer dat dit bvb. ook niet met de schaduwen in het hoofdstuk over schaduwmagie gedaan is.
Niv 4 demoon
Het hoofdstuk over demonenmagie bevat ook redelijk wat spreuken. Er zijn natuurlijk de spreuken om demonen op te roepen, maar ook enkele anderen, waarvan we er slechts 2 ter illustratie geven:
 • Flikkeringen van Ganzeb: de magiër flikkert tussen de demonenwereld en de echte wereld, waardoor hij moeilijker te raken is.
 • Het eindige demonenfestijn van Kirg: een spreuk die slechts éénmaal in het leven van de magiër kan gebruikt worden, en die toelaat zonder mislukking een demoon op te roepen, die bovendien ook niet onstabiel is.
Tot mijn verbazing ontbreekt een spreuk die toelaat voor de magiër om effectief naar de demonenwereld te reizen. Wel kan een object geteleporteerd worden (De onwerkelijke teleportatiestoornis), en kan een poort geopend worden waar demonen doorkomen (Phonariu's Oproep - vereist het hart van een Zwarte Draak als ingrediënt!!!), maar de omgekeerde route blijkt niet voorhanden ...
Niv 5 demoon
Volgende aflevering in de magiereeks: Elementenmagie!

4 opmerkingen:

 1. Dat klopt... reizen naar de demonenwereld was buiten scope van oude regels. Reizen naar Schadow wereld was dan weer wel mogelijk.

  Een vogeltje heeft mij wel verteld dat je wel naar de demonenwereld zal kunnen gaan in de nieuwe regels :) Bij wijze van Runenmagie.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Waarom runenmagie? Is het niet logischer dit deel te maken van demonenmagie?

   Verwijderen
 2. Naar andere werelden reizen is uiteraard geweldig. Het biedt mogelijkheden voor zeer memorabele sessie en indrukwekkende avonturen. Het mag natuurlijk niet te veel gebruikt worden of het speciale is er af. In een spelersgroep hebben we ooit Phonariu's oproep gecast, de groep demonen weggelokt (met maagden) en achter hun rug het portaal gebruikt om de demonenwereld binnen te dringen. Niemand is ooit teruggekeerd, onze nieuwe niveau 1 helden hadden meer respect voor de demonenwereld.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Naar andere werelden reizen wordt iets belangrijker in de nieuwe SnS. Runemagie kan poorten openen naar elke wereld nu :) Dus misschien moet dat episch avontuur van u er wel in :)

  BeantwoordenVerwijderen