Maar vooraleer we de beschrijving van de stad Oras aanvatten zoals gebruikt in de Mingolië-campagne, eerst nog een kaart om de locatie van Oras duidelijk weer te geven. Onderstaande kaart komt uit de Grote Atlas van Dor, en geeft het land Orasol weer, dat zich in West-Dor bevindt. Opmerkelijk is inderdaad een grote riviermonding, waar de stad Oras zich bevindt.
Orasol - Kaart uit Basisregelboek 2de editie - tekening Kurt VB |
De stad Oras
In het noordelijk deel van Orasol, aan de monding van de grote rivier Or, ook bekend als de delta van Oralim, deze rivier komt uit het diepe binnenland van Mingolië en mondt via de delta uit in de Oceaan van Dor. De delta bestaat uit verschillende eilanden waarvan het grootste de oude ommuurde stad Oras bevat.
Kaart van de stad Oras en omgeving (Joeri W.) |
Oras is de hoofdstad van Orasol en in het midden van de stad woont de keizer met zijn gevolg in het Gouden Paleis. In het noorden, het noordwesten en in het zuiden zijn er nog drie eilanden die deel zijn van de stad, het geheel is verbonden aan elkaar en aan de oevers van de rivier door grote, houten bruggen.
Op verschillende punten kunnen deze bruggen opgehaald worden om schepen door te laten die hun tol hebben betaald en die de rivier willen bevaren.
De meeste gebouwen in de stad zijn zéér oud en zijn gemaakt van steen, bepleisterd met bruine rivierklei. De belangrijke gebouwen hebben koperen koepels, minaretten en torens. De nieuwere gebouwen zijn zeldzamer en hebben een architectuur zoals in het binnenland: Houten muren, veelal van bamboe, schuiframen in papyrus, pagode's, puntige daken, etc...
Sommige mensen (maar vooral halflings) hebben de randen van hun deuren en vensters beschilderd of met kleurige mozaïken versierd, anderen hebben kunstige beelden gesneden uit de balken en deurposten. Dit is echter een algemeen beeld van de stad, elk deel van de stad heeft haar eigen kenmerken waarop hierna ingegaan zal worden.
... wordt vervolgd ...
Geen opmerkingen:
Een reactie posten