woensdag 21 augustus 2013

Mingolië (5): De stad Oras (deel 3)

We gaan verder met de beschrijving van de stad Oras in de Mingolië-campagne. In deze post worden nog enkele extra districten beschreven. Het loont de moeite het eens door te lezen, er staan geweldige creatieve vondsten in!

De stad Oras

Oras en omgeving.De Bazaar
Dit is een district dat bestaat uit een aaneenschakeling van gebouwen, straatjes, kelders en bruggen. Hier vindt men een enorme verscheidenheid aan winkels waarvan de kwaliteit duidelijk hoger ligt dan in de drijvende markt. Magiërs handelen hier in hun ingrediënten, perkamenten en kennis. Slavenhalers houden hier veilingen en dierentemmers tonen hun kunsten. Men kan in de bazaar werkelijk vanalles vinden waardoor ook dieven en zakkenrollers hier hun slachtoffers zoeken. Personen die in de bazaar rondlopen zullen hier een smeltkroes van culturen tegenkomen, dit deel van de stad is hierdoor echter niet zonder gevaar.

De Skir
Langst de andere kant van de bazaar ligt de Skir, dit is een straat met hoge, fraai versierde gebouwen. Enkele welvarende handelaars hebben hier hun woonst maar de gebouwen dienen vooral om de belangrijke vreemdelingen die Oras bezoeken te huisvesten.

De Rode LantaarnenIn de noordelijke hoek van de binnenhaven vindt men de 'rosse buurt', deze draagt haar naam aan de enorme hoeveelheid rode lantaarns die hier 's avonds worden opgehangen. Buiten de bordelen en andere huizen van plezier kan men hier ook terecht voor allerlei kansspelen in een van de speelhallen. De Rode Lantaarnen staat onder beheer van het dievengilde, dit wil niet zeggen dat de klanten hier volledig kaalgeplukt worden, dat zou namelijk slecht zijn voor de inkomsten.

De BinnenmuurDe Haven (zowel het Buitenste Havendistrict als De Binnenhaven) wordt volledig afgescheiden van de Binnenstad door de Binnenmuur, deze muur heeft 4 poorten die elk bewaakt worden door een groepje stadswachten en een magiër of een klerk. Enkel Orasolezen krijgen de toegang door deze poort, zij moeten dan ofwel hun tatoeage laten zien (indien ze tot de lagere kaste’s behoren) ofwel hun geboortedocumenten. Dit is langs de ene kant een maatregel om de keizer en zijn gevolg te beschermen en langst de andere kant om te voorkomen dat het eiland overspoeld geraakt met vreemdelingen. Niet alleen is het eiland hier te klein voor maar Orasolezen geloven heel sterk dat 'de vermenging van bloed' zoals dat heet, leidt tot zwakte. Dit zowel geestelijk als psychisch.

De BinnenstadDit deel van Oras is het grootste en wordt vooral gedomineerd door Het Gouden Paleis, daarrond liggen de verschillende districten. Wat meteen opvalt hier is dat de meeste gebouwen hier een pak goter zijn dan elders, tevens lijkt het alsof de architecten hier een of andere wedstrijd hielden van pracht en praal, natuurlijk zijn er in de loop der jaren hier en daar ook wat kleinere en lelijkere gebouwen bijgeplaatst maar de algemene indruk is er een van schoonheid. Verder is dit deel van de stad hetgene waar de minste woonhuizen zijn, de meeste gebouwen hier hebben een andere functie dan privé- woning.

De Drakenstraat
Deze brede boulevard loopt van de Sahrdadpoort, via het paleis naar de Kathapoort en de Hongzepoort. Deze poorten worden op dezelfde manier bewaakt al de poort naar de haven, met andere woorden: enkel orasolezen of personen met een officiele vrijgeleide mogen hier naar binnen. De Drakenstraat loopt langst de volledige lengte van de paleismuur en is betegeld met grote brokken groene steen. Deze straat is de hoofdstraat van Oras en fungeert als haar slagader voor het vervoeren van goederen, inwoners en soldaten. Tegenover het Gouden Paleis vindt men hier tevens het grootste stadswachtkwartier. De meeste Riksha's hebben hier hun standplaatsen aangezien de Drakenstraat de gemakkelijkste weg is naar al de verschillende districten. Langst de Noordkant van de Drakenstraat vindt men de meeste 'Officiële' gebouwen zoals de bibliotheek, de volksregisters, banken, taxatiekantoren, gildenhoofdkwartieren, clanzetels, enz...

Het Tempeldistrict
In de Zuidwestelijke hoek van het eiland vind men het tempeldistrict. Dit is een van de belangrijkste en meest prestigieuze districten van de stad. Godsdiensten en hun priesters hebben een centrale plaats in de Mingolese samenleving en zo ook hun tempels. Ten alle tijden wemelt het hier van de gelovigen en bedevaarders die hun geloof willen vieren. De meeste magiërs en helers vindt men hier dan ook terug. Conflicten tussen gelovigen gebeuren maar zelden omdat elke tempel haar eigen wachters en beveiliging verzorgd. De grootste en belangrijkste tempels die men hier terugvindt zijn de tempels van Tenshin, Katha, Kinjura, Ankaa, Naya, Zuwenku & Hasad.

De Arena
Dit is het centrum van slavenhalers, dierenmenners, prijsvechters en toernooiridders. De arena is een van de beruchtste plaatsen van Oras. Zowel keizerlijke toernooien als het terechtstellen van criminelen gebeurd hier (zoals criminelen die voor leeuwen of zelfs trollen gegooid worden). Enkele Illusionisten zijn hier constant aanwezig zodat ze later de gebeurtenissen kunnen recreëren in de meer gegoede etablissementen. Het spreekt voor zich dat hier ook stevig gegokt kan worden. Sommige conflicten door belangrijke personen worden hier ook uitgevochten door hun kampioenen, in veel gevallen zijn deze kampioenen vechtslaven die speciaal getraind zijn om in de arena te vechten. Dierenmenners gaan soms tot het uiterste om monsters levend gevangen te nemen om ze dan aan de arena te verkopen voor grof geld.

De Maag
Dit district spreekt natuurlijk voor zich, het is dicht bij de Hongzepoort gelegen waardoor de eisen van de klanten over het algemeen hoger liggen dan elders. Buiten de vaste restaurants vindt men hier ook ettelijke buitenstandjes waar men terecht kan voor een snelle hap. De meeste restaurants voorzien hun eigen ontspanning zoals bv: danseressen, minstrelen, narren, jongleurs of illusionisten.
Het beroemdste gebouw is hier "De Jaden Gloed", een badhuis waar enkel de rijkere kastes worden toegelaten (indien ze lid zijn). Na een verfrissend bad in de geurige poelen kan men hier genieten van de massages en eventueel andere diensten van courtisanes om vervolgens aan tafel te schuiven bij een uitgebreid banket.

Het Gouden Paleis
In het midden van Oras staat het enorme paleis van keizer Zenko Urgataya. De muren van het paleis staan zo'n 15 meter hoog en op elke hoek staat nog eens een minaret die 3 meter boven de muur uitsteekt. De muur en de minaretten worden ten alle tijden bewaakt door de keizerlijke garde. Tegenover de hoofdpoort naar de haven staat de enige poort van de muur die naar de binnenplaats leidt en vandaar naar het paleis en de daarachterliggende tuinen. Het paleis zelf is enkel toegankelijk voor de heersende clans, de leden van het hof, hun dienaars en slaven. Personen die een audiëntie willen met de keizer of een ander clanlid moeten deze eerst aanvragen (met een gegronde reden) bij de clanzetel. De Keizerlijke Tuinen bevatten een enorme diversiteit aan planten, bloemen, groenten en gewassen, ook deze zijn enkel toegankelijk voor bewoners van het paleis.

Volgend deel: de eilandjes rond de stad.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten