vrijdag 27 november 2015

Preview: Demoon (2)

Demonen en aanverwanten zijn altijd een dankbaar onderwerp voor een wat donkerder variant van high-fantasy. Hieronder weer een gloednieuwe concept-tekening voor een demoon, uitgewerkt voor een eventuele nieuwe uitgave van Schimmen & Schaduwen.

Insectoïde demoon, tekening door Foob, 2015
Zoals je duidelijk kan zien heeft deze demoon enkele insectoïde-achtige trekjes. Zijn mond of bek doet een beetje denken aan de kaken van een sprinkhaan. Bovendien zijn zijn voorarmen uitgegroeid tot krabachtige grijpklauwen, en misschien onopvallend op het eerste zicht, heeft hij een extra paar kleinere armen en handen.

Het is daarom makkelijk om in te beelden dat deze demoon vrij agressief is, aanvalt met zijn grote klauwen, maar zijn fijnere handen gebruikt voor eerder manipulatief werk zoals het afpeuzelen van de beenderen van zijn slachtoffers.

Commentaar en bedenkingen zijn steeds welkom!

woensdag 25 november 2015

Bestiarium: Gluurder (2)

Trouwe lezer van deze blog herinneren zich ongetwijfeld dat we lange tijd geleden de Gluurder reeds even aan bod lieten komen. De omschrijving van de Gluurder is dan ook te vinden op deze vroegere blogpost. Hier presenteren we nu echter een nieuwe impressie van de Gluurder, getekend door de onovertoffen huistekenaar van The Wise Tree.

Gluurder, vroege jaren 90.
Gluurder, 2015.
De pose is dynamischer, en ook de fysiologische kenmerken van de Gluurder zijn enigszins aangepast (nek, staart, hanekam, ...).

Bij het opnieuw lezen van de beschrijving van de Gluurder maakte ik me de bedenking dat er voor een fantasy rollenspel niets zo makkelijk is als het uitvinden en bedenken van nieuwe monsters. Een nieuwe wacko monster beschrijven, en daar wat statistieken op kleven, is een laagdrempeling creatief proces. Het is echter veel moeilijker om monsters te bedenken die op een coherente manier in een wereldbeeld passen.

Mijn insziens kan je bij het bedenken van nieuwe monsters inderdaad grosso modo 2 richtingen uit. De eerste aanpak is om er inderdaad voor te zorgen dat de monsters op een intern consistent logische manier in de fantasy-wereld passen: wat is hun plaats in een ecologisch systeem? Waarom lopen ze rond? Indien intelligent, wat zijn hun bedoelingen? Zijn ze zeldzaam, en indien ja, waarom? Waarom zijn ze al niet lang uitgestorven? E.d.

Een tweede aanpak is zich daar weinig van aan te trekken en monsters enkel te beschouwen als een hindernis of moeilijkheid die spelers moeten overwinnen. Men kan dan de verzameling monsters eerder zien als een zeer groot bestiarium  waaruit de spelmeester kan putten om zijn avonturen vorm te geven. Het is in deze optiek dat men soms de meest waanzinnnige creaties tegenkomt. Voor mij zijn een mooi voorbeeld hiervan nog altijd de Modrons (link1, link2), die leven op de outer plane Mechanus, en origineel gepubliceerd voor AD&D in 1983. Te gek, maar passen ze in een klassieke fantasywereld?

dinsdag 24 november 2015

Rode Ridder Avonturenspel

Eerder blogde ik al over de Rode Ridder en het potentieel tot rollenspel. In 1991 was er wel ooit een avonturenspel van de Rode Ridder verschenen (link op boardgamegeek), maar tot nu toe had ik dat spel nooit in handen gehad. Ik herinner me wel dat het ooit te koop was via The Lonely Mountain of op Fantasy World, maar ik voelde me toen uiteraard een te gesofisticeerd rollenspeler om me in te laten met rollenspelen gebaseerd op strips.

Op verschillende tweedehands sites kwam ik het spel af en toe tegen, maar tegen prijzen die me niet echt realistisch leken. Op de laatste CRISIS conventie lag het echter op de Bring and Sell voor 5 euro. Ik twijfelde natuurlijk geen moment en kocht het.

Ik heb het nog niet uitvoerig bekeken, maar wordt vervolgd. Alleszins lijkt het me niet van die aard om nu dadelijk een groots opgezetee campaign op te starten, maar het is alleszins een leuk hebbeding.

maandag 23 november 2015

Bestiarium: Fabrix

Deze keer stellen we een wat ongewoner monster voor uit het basisregelboek van Schimmen & Schaduwen, de ongenaakbare Fabrix. Het gerucht doet de ronde dat dit monster gebaseerd was op een leraar in het college waar een aantal speldesigners toen op school zaten, maar dat is me slechts indirect bevestigd.

Fabrix, illustratie in BR2.
 Het regelboek met groene kaft schrijft het volgende:
De fabrix heeft een slijmerig, langwerpig lichaam en een slurfachtige mond. Hij wordt 5 tot 6 meter lang en alhoewel hij geen poten heeft kan hij zich toch met zijn krachtige lichaamsspieren oprichten, wat hem heel indnikwekkend maakt. Dit doet hij vooral als hij opgewonden is en om tegenstanders te bespringen of om ze met een chemische brij te bespuwen. De fabrix kan zich door een chemische reactie versmelten met hout of steen en gebruikt deze eigenschap veel om slachtoffers te verrassen. Zijn lichaam verspreidt een misselijk makende stank maar zodra hij zich volledig met een stof heeft versmolten verdwijnt de reuk. Toch blijft er steeds een onaangenaam luchtje hangen en een attente held kan dit merken mits een geslaagde Ruiken-proef. Dit kan natuurlijk de pret van de fabrix bederven en daarom verschuilt hij zich gewoonlijk op een plaats waar zijn eigen reuk door een andere wordt overtroffen, zoals in de buurt van afval of bij een bosje welriekende bloemen.
 

Fabrixen zijn hongerige monsters, steeds op zoek naar vers vlees. In een gevecht probeert hij altijd eerst zijn tegenstanders te bespuwen (als een Ademaanval Zuur (1)) en dan te bespringen. Wie besprongen wordt moet slagen in een BEH-proef om tijdig te ontwijken. Mislukt de proef dan wordt het slachtoffer onder de fabrix bedolven en onmiddelijk aangevreten door de sterke lichaamszuren. Het slachtoffer verliest dan elke gevechtsronde automatisch 2D6 LEP en krijgt telkens ook 3 schade aan zijn BEP. Het kan zichzelf alleen bevrijden door een gelukte KRA>OMV proef. Gelukkig blijft de fabrix er gewoonlijk sowieso niet bij zitten tot het slachtoffer volledig verteerd is maar richt zich de volgende gevechtsronde altijd tot een andere tegenstanders , tenzij er geen zijn. Het zuur van de fabrix blijft op uitrusting en kleding plakken zodat wie door het monster getroffen wordt er voortaan stinkend bijloopt. De getroffen persoon en zijn naaste omgeving blijven de nadelige gevolgen hiervan ondervinden behalve als de uitrusting tijdelijk vervangen wordt. De stank kan immers niet uitgewassen worden maar verdwijnt automatisch na enkele weken.
Ook voor een mogelijke nieuwe versie van S&S zijn er reeds nieuwe tekeningen van de Fabrix gemaakt. Hieronder zie je zowel de zwart-wit tekening, als de bewerkte tekening met highlights.

Fabrix, tekening door Foob, 2015

Fabrix, tekening door Foob, 2015

zondag 22 november 2015

Reuzin, stap 2

De tekeningen voor Schimmen en Schaduwen komen tot stand in verschillende stadia. Een eerste versie is de zogenaamde zwart-wit pentekening. In een tweede stap worden nadien highlights e.d. aangebracht. Nadien worden dan kleuren toegevoegd.

De tekeningen hieronder laten de eerste twee stappen zien op de tekening van de Reuzin, die we reeds eerder te berde brachten.

Reuzin, zwart-wit tekening, Foob 2015.

Reuzin, highlights toegevoegd, Foob 2015.

zaterdag 21 november 2015

Crafting skill

We hebben al een aantal maal gezinspeeld op het feit dat er een rebirth van Schimmen & Schaduwen in de pijplijn zit. Origineel designer en schrijver Dirk VdH is hier mee bezig, en na lang aandringen hebben we een kleine sneak preview te pakken.

De tekst is wel in het Engels, en is een letterlijke weergave van wat Dirk me heeft opgestuurd.

Commentaar is altijd welkom!

==========================

Crafting

Crafting means creating something physical with your hands. It doesn’t cover creating things by magical means, that is covered by spells and magic rules. Obviously there are many things you can craft and the Crafting skill can cover almost anything you can think of: works of art, musical instruments, statues, furniture and equipment. All these are covered in the skill section (See page TODO) but only a few have them have actual impact on the gameplay. Crafting weapons, armor and potions do have an impact and these will be described here in a bit more detail.

The majority of the other crafting skills have influence on the roleplaying aspect of SnS and the GM should encourage players to also invest some time in these since there are many ways they can enhance the gameplay or even influence the life of a player character. Creating a rare instrument might be the start of a quest to present this as a gift to a king? Getting a job as a furniture maker in the household of a suspicious wizard might the best way to get inside the house for further investigations? In short… experiment with different crafting professions and, as the GM, make sure that the players have interesting options during a gameplay session to tackle problems.

 

General crafting rules

Crafting skills usually are skills that describe how good you are in creating something and also what you can actually create. How long it takes to create something is of course a bit harder to define and usually the GM will have to impose some type of time limit and resource cost on every attempt to make sure that the players do not try to create swords twenty-four times a day. Never underestimate the inventiveness of the players. Since crafting good quality things is one of the only ways to improve high level characters (the other is magic items) you should make sure that crafting is not abused. A practical rule would be to allow one or two crafting attempts between adventures. And keep crafting during adventures to an absolute minimum and only if it is critical to the survival of the party or the advance of the adventure. Creating things take time, resources, tools and a place to work.

When you craft an item, you just have to succeed in your skill roll and spend time/money and have a suitable place to craft (as determined by your GM). With a normal success, you will have created the item at Common rarity level. If, however, you have a critical success you will have an item of at least a Rare rarity level. You can then roll the dice again and try for another critical success. Each critical success will increase the rarity level of you item. So, to create a Legendary item, you will need 4 critical successes in a row. Not easy and if this ever happens, an incredible achievement for the player. If the skill check fails, the acquired materials are ruined and the time is wasted of course.

 

Crafting Armor

There are a few different types of armor and all of them require a different crafting skill (see skills page TODO) but the basics for crafting these pieces of armor are all the same. Crafted armor has to be made to fit a certain size (small, medium or large). Obviously small sizes is for the smaller races, medium for the average races and large for the giants.

Crafting skills also allow you to repair armor. This can be done during an adventure and requires only tools and a skill check. A critical  success in this case just means that the armor is fixed in record time.

The chart below gives the different effects of crating armor depending on what quality you manage to produce. Not that armor in SnS in worn of different locations, so players might have different quality armor on different parts of their body. The spell nullify effect is a global effect and cannot be accumulated. The highest value is the one you will need to use to determine success.

 Example:
Image somebody is wearing a Legendary Helm and Epic chest piece when he is hit by a fireball. Epic quality armor has 10% chance to nullify and Legendary has 30% chance to nullify. This means that a fireball spell cast at that character will be nullified 30% of the time (highest value counts for the whole player).
Rarity
Quality effects
Common
Armor is just like mentioned in the rulebook.
Rare
+1 armor, 50% chance to resist breaking
Exceptional
+1 armor, 70% chance to resist breaking
Epic
+2 armor, 90% chance to resist breaking, 10% chance to nullify harmful spell cast against target.
Legendary
+2 armor, unbreakable, 30% chance to nullify harmful spell cast against target, armor is classified as magical and can be picked up by detect magic skills/spells and is affected by rules that apply to magical items.

 

Crafting Weapons

Just like armor, there are a few different types of weapons each requiring a separate crafting skill (see skills page TODO). The weapon crafting skill also allows you to repair weapons. This can be done during an adventure. In this case a critical success just vastly decreases the time taken to do the job.
Higher quality weapons do not break easily and when the rules indicate that the weapon breaks, the player can roll to see if the weapon survives unscathed.

Rarity
Quality effects
Common
Weapon is just like mentioned in the rulebook.
Rare
+1 damage, 50% chance to resist breaking
Exceptional
+2 damage, 70% chance to resist breaking
Epic
+3 damage, 90% chance to resist breaking
Legendary
+4 damage, unbreakable. Weapon is classified as magical and can be picked up by detect magic skills/spells and is affected by rules that apply to magical items.

vrijdag 13 november 2015

Preview: Demoon

Nu we in onze magiereeks het toch even over demonen hebben, is dit misschien een goed moment om een preview te geven van een demoon zoals die onlangs getekend werd voor een eventueel nieuwe uitgave van S&S.
Demoon, getekend door Foob 2015

donderdag 12 november 2015

Magie (5): Demonenmagie

Demonenmagiër uit BR2.
De volgende klasse magie die we bespreken in onze reeks over magie betreft het oproepen en controleren van demonen. Hier komen we natuurlijk in het meer duistere (en ook wel leukere) aspect van fantasy roleplaying games.

Het oproepen van demonen is natuurlijk een vrij standaard gegeven in vele roleplaying games, dus het mag niet helemaal verbazen dat dit aspect ook is uitgewerkt in Schimmen & Schaduwen.

Demonenmagiër is een zogenaamd gevorderde magieklasse, wat betekent dat ze in principe enkel open is voor spelerskarakters die al een heel eind gevorderd zijn in hun carrière.

Laten we even kijken naar de beschrijving van demonenmagiërs. Op pagina 62 van het basisregelboek (2de editie) is te vinden:
De demonenmagiër is een van de meest gevreesde magiërs. Hij is gespecialiseerd in het oproepen en beheersen van de demonen. Het is een zeer krachtige maar ook gevaarlijke en moeilijke specialisatie. De problemen rijzen al bij het zoeken naar een geschikte leermeester. Demonenmagie is in Dor ten strengste verboden en daarom werken demonenmagiëres in het grootste geheim. Teruggetrokken in onderaardse schuilplaatsen beoefenen ze hun duistere praktijken en mijden alle onnodige contacten met gewone mensen. Hoe vraag je naar een illegaal persoon zonder zelf argwaan te wekken? En eens je hem gevonden hebt, hoe win je dan zijn vertrouwen zonder een demon achter je hielen te krijgen? Als je uiteindelijk toch een bereidwillige leraar hebt gevonden begint de lijdensweg pas. De studies eisen enorm veel van lichaam en geest en voortdurend loop je het risico door een van je zelf opgeroepen wezens gedood te worden.
Het magiehoofdstuk dat demonenmagie verder beschrijft besteed uiteraard een groot deel aan het oproepen van demonen zelf, en hoe demonen zich gedragen. Natuurlijk moeten we beginnen met het oproepen van een demoon (p. 132 van BR2):
Om demonen op te roepen, maken demonenmagiërs gebruik van een magisch pentagram. Dit pentagram bestaat meestal uit fijngemalen beenderstof van mensen, (of andere rassen), en dient om de opgeroepen demoon in op te sluiten. De opgesloten demoon zal vrijkomen wanneer het magisch pentagram verbroken wordt, met alle gevolgen vandien. Eénmaal de magiër het pentagram gemaakt heeft moet hij de oproepingsspreuk uitspreken en een SPI-proef afleggen. Als deze lukt dan evrschijnt de demoon, als deze mislukt dan verbruikt de magiër toch zijn MP zonder dat zijn spreuk enig effect heeft.
Bon, om een demoon op te roepen moet er dus reeds een SPI-test lukken. Dat lijkt al een zekere domper te zetten op het oproepen van deze veile creaturen. Dit komt bovenop de kans dat er bij het uitspreken van de spreuk een magische blunder begaan wordt (5%).

Niveau 1 demoon, BR2
Er zijn demonen van 5 verschillende niveau's, en elk vereist een spreuk van hetzelfde niveau om opgeroepen te worden. Demonen in het basisregelboek zijn allen Demonen van de Grijze Vlakte, maar an sich maakt dat weinig uit, want het basisregelboek beschrijft geen ander type.

Laten we even kijken naar de spreuk van niveau 1, De Roep voor Kleine Demonische Hulp. Deze vereist 10MP, en roept een demoon van niveau 1 op. Als ingrediënt is de vinger van een mens nodig (dat lukt nog wel ;-)), en de uitspreektijd is een enkele ronde. De spreuk van niveau 5, De Machtige Kracht van Il-Ograth duurt 20 spelronden om uit te spreken, kost 50 MP, en vereist het bloed van een hydra (maar dat zullen we wel kunnen kopen in de lokale shoppe, veronderstel ik).

Stel dat we dan toch een demoon oproepen. Er is dan een kans dat hij uit het pentagram breekt. Deze kans is 10% voor een niveau 1 demoon, en 50% voor een niveau 5 demoon. De demoon kan dan met grote kans de magiër aanvallen (willekeurige rol op de demonenactietabel). Geen leuk vooruitzicht.

Maar als dit niet gebeurt, moeten we de demoon binden aan ofwel een wapen, een wapenrusting, of een gouden pentagram. Hiervoor is een SPI > SPI proef vereist, anders breekt de demoon toch nog los! Door al deze opeenvolgende testen lijkt het dus niet evident om een demoon een beetje op een deftige manier te kunnen oproepen. Het is dan ook maar zeer de vraag of demonenmagie, volgens strikte toepassing van de regels, een valabel carrièrepad is voor een spelerskarakter.

Volgende maal bekijken we demonen in detail!

Preview: weerwolf

De laatste tijd geven we hier vooral previews van nieuw concept artwork van Foob, voor een potentieel nieuwe heruitgave van Schimmen & Schaduwen. Dat komt natuurlijk omdat Foob aan een razend tempo nieuwe tekeningen maakt, naar verluidt zelfs in de trein ...

Over de regels heb ik tot nu toe nog niets opgevangen, al zou een hardnekkig gerucht het hebben over regels in het Engels en dat de beroepen zouden verdwenen zijn.

Anyway, hier nog een voorsmaakje - een weerwolf.

Weerwolf - Foob 2015

dinsdag 10 november 2015

Preview: Moddermonster

Foob is op dit ogenblik aan hoog tempo nieuwe tekeningen aan het maken. Hier geven we een nieuwe preview, een moddermonster.


Heb je bepaalde voorkeuren voor van welke monsters je eventueel een nieuwe tekening wil zien? Laat het ons weten, en we nemen het in overweging!

zondag 8 november 2015

De vrouwtjes ...

We toonden eerder al nieuwe concep-tekeningen van de dwerg en de reus, twee rassen in het Schimmen & Schaduwn universum. Natuurlijk moeten die rassen zich op één of andere manieren ook voortplanten, en daarom hebben we dus ook vrouwelijke equivalenten nodig.

Hier dus een vrouwelijke reus, en een vrouwelijke dwerg.

Vrouwelijke dwerg - tekening door Foob, 2015

Vrouwelijke reus - tekning door Foob 2015

vrijdag 6 november 2015

Preview: Minotaurus

En nog een preview van een nieuwe reeks tekeningen voor Schimmen & Schaduwen. Deze keer hebben we de Minotaurus, half mens, half stier.


donderdag 5 november 2015

Stekelspin

In de reeks nieuwe tekeningen voor Schimmen en Schaduwen stellen we vandaag de stekelspin voor. Afgaande op de beschrijving in het originele regelboek, lijkt deze stekelspin wel van een groter formaat, vermits ze bereden kan worden. Of dit nu een grote gewone stekelspin is, of een gewone reuzestekelspin, alelszins een leuke aanvulling voor eht S&S universum!


Uit het originele regelboek:
Stekelspinnen komen talrijk voor in de Doriaanse woestijnen. Ze hebben een groot, bruingeel lichaarn, 70 tot 80 centimeter in doorsnede, en zijn volledig bedekt met dikke, sterke stekels. Met hun poten van ruim 2 meter lengte halen ze hoge snelheden, niet zelden tot 50 kilometer per uur. Stekelspinnen zijn vreedzaam en vallen normaal alleen kleinere wezens, zoals goopies of hagedissen, aan om in hun voeding te voorzien. Vaak worden de spinnen gebruikt door woestijntrekkers om goederen voort te slepen. Een handelaar die met een troep stekelspinnen door de woestijn trekt is een alledaags zicht in deze hete gebieden. Stekelspinnen hebben heel goede ogen en kunnen ook ‘s nachts zien. Het zijn ontzettend taaie monsters die meerdere weken zonder eten of drinken kunnen. Men moet er wel rekening mee houden dat ze enkel in woestijnen leven en in een ander klimaat vlug zouden sterven aan ziekten.

woensdag 4 november 2015

Reus

We geven hier nog een preview weg van de mogelijke nieuwe editie van Schimmen & Schaduwen. Ditmaal een reus, één van de basisrassen uit het originele Schimmen & Schaduwen regelboek.


Commentaar, kritiek, bedenkingen, ... op deze nieuwe tekeningen altijd welkom.