De goblin is te vinden in het basiregelboek, 2de editie, op p. 243 (in de latere onlineversie zijn goblins omgedoopt tot kobolden ...)
Goblin, Illustratie uit BR2, p.244 |
Scores: BEH 39 / KRA 14 / WEE 30 / CHA 12 / INT 15 / MOE 33 / OPM 46 / SPI 18 / OMV 13 / BEW 4 / LEP 28 / KB 0 / AK 0
Speciale Eigenschappen: Haat Dwergen (3), Nachtzicht (3)
BasisWK 10% (Strijdhamer) ==> +20% niveau 0 kunde strijdhamer (BR2, p.232) ==> 50% met strijdhamer, schade 2D8+3
Taal: Og Bah Dimorth
Moraal: Chaotisch
Goblins behoren tot de goblinachtigen, die ook een beetje uitleg verdienen (BR2, p. 242):
Goblinachtigen zijn monsters die al eeuwen deel uitmaken van het allegaartje van vreemde en fantastische wezens die de wereld van Dor bevolken. Hoelang ze reeds bestaan weet niemand exact maar in de oudere elfenverhalen worden ze nergens vermeld. Het is pas bij de opkomst van het mensenras dat ook deze broedsels de kop opsteken en vele wijze lieden beweren dat dit geen toeval is. De meest waarschijnlijke theorie is dat de goblinachtigen het resultaat zijn uit de duistere experimenten van Zorgul de Sluwe. Misschien waren deze experimenten pogingen tot het creëren van een superieur mensenras of misschien pasten zij in de plannen van Zorgul om met een leger van deze afzichtelijke wezens zijn macht uit te breiden tot in het zuiden van Dor. Hoe dan ook, de goblinachtigen verspreidden en vermenigvuldigden zich bijzonder vlug en vormden weldra een bedreiging waar de andere rassen rekening mee moesten houden. Ze zijn gelukkig niet erg intelligent. Het gevaar schuilt eerder hierin dat ze zich gemakkelijk laten beïnvloeden door kwaadaardige geesten die zo machtige legers om zich verzatnelen en zo een instrument in handen krijgen om hun vijanden te vernietigen.
(nvdr.: Tiens, klinkt dit allemaal niet een beetje verdacht veel als Saruman met zijn orkenlegers in In De Ban van de Ring?)
Bon, omdat de S&S goblins blijkbaar lichtjes laf zijn, en er een kans is dat ze op de vlucht slaan als ze niet met dubbel zoveel zijn, zullen we Wulfhand moeten laten vechten tegen twee goblins. Echter, om het gevechtssysteem puur te testen, zullen we deze MOE-proef voorlopig negeren. Het gevecht van Wulfhand tegen de goblin volgt in een volgende blogpost.
Zoals in de meeste fantasy-rollenspelen zijn de goblins schatplichting aan Tolkien, die in grote mate het gedrag en uitzicht van goblins bepaald zoals die we nu kennen - alhoewel de groene goblins van Games Workshop tegenwoordig sterk ingeburgerd zijn. Nochtans zijn goblins in de literatuur en oude mythische verhalen veel gevarieerder dan hoe we ze nu meestal kennen. De goblins in Harry Potter zijn er misschien het meest recente voorbeeld van, maar er zijn er zeker meer. De wikipedia-pagina over goblins geeft een leuke start voor verder exploratie werk.