zaterdag 8 december 2012

Dobbelstenen

Het inleidende hoofdstuk van het basisregelboek (zowel de eerste als tweede editie) bevat enkele tekeningen van de diverse types dobbelstenen die in Schimmen & Schaduwen gebruikt worden (D4, D6, D8, D10, D12, D20). Dit was vrij normaal in rollenspelpublicaties van die tijd, omdat de meeste mensen enkel vertrouwd waren met de klassieke 6-zijdige dobbelsteen - tenzij natuurlijk diegenen die reeds andere rollenspellen zoals Dungeons & Dragons of Oog Des Meesters kenden.

Bij de opmaak van de eerste editie van het basisregelboek (zwarte kaft), waren dan ook enkele tekeningen nodig om de dobbelstenen te illustreren. In 2012 zou dezelfde opgave natuurlijk geen probleem zijn. Via een goed gerichte search zijn er honderden illustraties of foto's van dobbelstenen te vinden, of kan men snel een 3D grafisch programma gebruiken om de dobbelstenen te tekenen. Niet zo eind de jaren 80.

De oplossing was eenvoudig, maar misschien niet helemaal kosher: we copieerden gewoon enkele tekeningen uit een ander rollenspel. Het toeval wilde dat ik in bezit was van Dragon Warriors, een Brits rollenspel dat als een 3-tal pocketboekjes was gepubliceerd. Daarin stonden enkele pentekeningen van dobbelstenen, die dan ook hun weg vonden in het Schimmen & Schaduwen basisregelboek.

De tekeningen die we uiteindelijk gebruikten waren wel een kopie van een kopie - ik bezat immers (nog) niet de originele Dragon Warriors boekjes, maar had ze gecopieerd. Het was immers niet altijd eenvoudig in de pre-internet dagen om aan originele spelpublicaties te raken, dus alles werd gretig gecopieerd. Van mijn copie nam ik dan opnieuw een copie, om die dan te gebruiken in de masterpagina's van het eerste basisregelboek. Dezelfde tekeningen zijn nadien hergebruikt in het groene en rode basisregelboek.

De illustraties van dobbelstenen in BR2.De originele dobbelstenen in Dragon Warriors.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten