woensdag 3 april 2013

Kaarten van Dor


Eerder reeds lieten we Kurt VB aan het woord over de stijl van de landkaarten en de evolutie die daarin zat gedurende de verschillende uitgaven van The Wise Tree. 

We laten Kurt opnieuw aan het woord, nu om de geografische evolutie van de wereld van Dor zelf te bespreken.

============

Wat opvalt is de evolutie die de Wereld van Dor doorgemaakt heeft. De allereerste kaart van Dor werd getekend (vermoedelijk door Dirk VDH of David VD) voor het Speel-Per-Post rollenspel Het Oog van de Draak. Het betreft eigenlijk een fragment van de landen in het oosten, rondom de Zee van Atumbar, en waarbij de bovenkant van de kaart eigenlijk het noordwesten is. Van het schiereiland Davilaat was toen nog geen sprake.
Dor, getekend voor Het Oog van de Draak.
Klik voor een grotere versie.
Nadien heb ik de kaart voor de eerste editie van het basisregelboek uitgebreid zodat ook de Zee van Dor en de landen in het westen omvat werden, en werd alles in noordelijke richting gedraaid. De bergen, bossen en rivieren kregen een andere vorm.

Dor, getekend voor de eerste editie van het basisregelboek.
Klik voor een grotere versie.
Op de definitieve kaart voor de tweede editie werd de kustlijn veel grimmiger. De Wereld van Dor lijkt hierdoor plots veel gevaarlijker. De geografische basiselementen van de eerste kaart werden wel bewaard. Zo kan je de bergketens en zelfs de vorm van rivieren in beide kaarten herkennen.

Dor, getekend voor de 2de editie van het basisregelboek.
Klik voor een grotere versie.
Een andere leuke vergelijkende studie krijgen we als we even inzoomen op de Zee van Atumbar. Hieronder zie je de evolutie tussen de schematische kaart uit “Het Oog van de Draak” (maar toen werd de binnenzee nog niet zo genoemd en lag de stad Atumbar veel zuidelijker), de kaart uit “Het Symbool van Crann” en tenslotte de detailkaarten van de tweede editie van het basisregelboek. Waar de eerste kaart slechts schematisch was, kreeg de kaart uit “Het Symbool van Crann” plots veel meer detail, die dan in de laatste kaart voor het basisregelboek weer wat verloren ging. Misschien waren in de Wereld van Dor enige jaren of zelfs eeuwen verstreken, want het Tanekwoud ten noordwesten is plots gerooid en alle steden hebben een andere naam (maar ze liggen nog wel op dezelfde plaats). Vermoedelijk moet ook de taal van Atumbar geëvolueerd zijn, want de havenstad “Kor” wordt nadien als “Bor” geschreven, en dit is naast de hoofdstad Atumbar zowat de enige stad wiens naam nog herkenbaar is. Voer dus voor etymologen. Zo zie je maar dat ook in de Wereld van Dor niets blijft stilstaan:-)

Vergelijking van de regio rond Atumbar in diverse uitgaves van The Wise Tree.
Klik voor grotere versie.
Het woord “Ahar” blijkt berg of bergtop te willen zeggen, want ik zie veel bergen die hiermee beginnen. Ik had indertijd wel een notablad waarop ik geografische aanduidingen in een van de talen van Dor bijhield, maar ik zie geen andere weerkerende namen, dus ik vermoed dat het bij “Ahar” gebleven is.

============

N.v.d.r.: Een andere, verdere evolutie van Dor is te zien op de kaart gebruikt voor de RISK-variant, ontwikkeld door de spelersgroep van Johan Beyens.

Risk-variant. Klik voor grotere versie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten