donderdag 18 juli 2013

Zeer grote kaart van Dor

Vooreerst, een korte verklaring waarom het zo lang stil is geweest op deze blog. De laatste post met inhoud dateerde al van 30 april, zo'n goede twee-en-een-halve maand geleden. De grote oorzaak was mijn drukke werkgerelateerde agende vanaf toen, die weinig ruimte liet voor game-gerelateerde activiteiten. Daardoor zakte mijn gaming-mojo naar een vrij laag dieptepunt, waardoor deze blog ook wel wat verwaarloosd werd. Niet omdat ik het niet meer wilde doen, maar simpelweg gebrek aan tijd.

Maar, genoeg gelamenteer allerhande, er is nu gelukkig een nieuwe blogpost om wat soelaas te brengen in deze barre tijden.

Even terugkeren naar deze post, waar we de grote atlas van Dor (pdf) vrijgaven, dankzij de excellente archieven van Kurt VB. Een zinnetje in de uitleg van Kurt intrigeerde me:

"... Als je de landen op de detailkaarten langs de grenzen zou uitknippen en aan elkaar plakken, dan krijg je zo een grotere kaart van centraal Dor, met meer detail dan de algemene wereldkaart. ..."

Hmmm, dat is intrigerend. Alle kaarten in het basisregelboek zijn dus getekend op dezelfde schaal, waardoor ze een enkele grote kaart kunnen vormen? Dat moet uitgeprobeerd worden!
  • Eerste stap was de bovenvermelde pdf afdrukken op A4.
  • Stap twee: alle kaarten vergroten met een copieermachine naar grootte A3. 
  • Stap 3: alle kaarten mooi uitsnijden langs de grenzen en in elkaar passen.
  • Stap 4: alles vastlijmen.
  • Stap 5: Fotootje nemen.
Het resultaat zie je hieronder, met enkele Schimmen & Schaduwen erbij om een idee te hebben qua grootte.


Samengestelde kaart van Oost-Dor. Klik voor grotere versie.
Merk op dat deze kaart enkel Oost-Dor bevat, inclusief Xalm. De landen in West-Dor zijn niet inbegrepen, omdat deze kaarten niet werden opgenomen in de 2de editie van het basisregelboek. De contour van de kustlijnen ten noordoosten van Xalm suggereren anders wel dat deze kaarten ooit getekend moeten zijn ... misschien moet Kurt toch nog eens in zijn archieven duiken.

Leuk detail: het rode cirkeltje midden onderaan geeft de schaalaanduiding, ongeveer 100km. Probeer als gedachtenexperiment nu België of Europa eens te mappen op deze grootte, en dan zie je pas hoe ambitieus de grootte van eht continent van Dor is!

1 opmerking: