maandag 18 november 2013

Mingolië (17): Tomberover en MaskerdoderIn de reeks over de Mingolië-campagne hebben we nog twee extra beroepen: De tomberover en de Maskerdoder. Ik denk dat deze beroepen zeer goed de Oosterse, mystieke sfeer van deze campagne weergeven.

De Tomberover

Dit is een gevorderd beroep Niv2 voor de Dief of Nachtschaduw.
De Tomberover is een dief die zich specialiseert in het binnendringen en leegroven van oude graftombes, ruïnes van oude steden, tempels enz. De dief heeft hiervoor een uitgebreide training nodig want hij moet niet alleen leren lezen om de oude geschiedverhalen na te pluizen op mogelijke doelen en locaties maar ook zéér bedreven zijn in het ontwapenen van vallen. De opleiding zorgt er ook voor dat een tomberover magie kan gebruiken om magische vallen te saboteren. Een tomberover is dus een meesterdief met licht- magische eigenschappen. De gewone rijkeluishuizen interesseren hem niet meer. Fabelachtige schatten zijn te vinden in de zwaar verdedigde en soms bewaakte ondergrondse graftombes. Het spreekt voor zich dat achteloze en onvoorzichtige tomberovers een kort leven beschoren is.

Kundes: Camouflage; Cryptografie; Genezen giffen; Geschiedenis; Lezen; Schrijven; Magiegevoelig; Magiekennis spreuken; Mechaniek; Occulte taal; Oriënteren; Ruiken; Schaduwen; Wiskunde; Zakkenrollen; Zwemmen.

Speciale kundes: Heel opmerkzaam

Wapenkundes: Kortzwaard; Kruisboog

Speciale regels:

 1. Een Tomberover heeft een aantal magiepunten gelijk aan SPI/10 
 2. Per MP kan de tomberover één keer een val onderzoeken om te kijken of die magisch is. Als een magische val een spreuk heeft die de tomberover kent mag hij proberen deze te saboteren.
 3. Een tomberover kent een spreuk als hij ze ten eerste kan lezen (occulte taal) en ten tweede herkend (magiekennis spreuken-). 
 4. Om een spreuk te saboteren concentreert de rover zich voor één spelronde en probeert hij de spreuk met pure wilskracht te ontmantelen hij rolt hiervoor SPI tegen de SPI van de spreuk, per magiepunt dat hij uitgeeft krijgt hij een +5 op zijn rol.
  Spreuken hebben de volgende SPI score's: Niv1: 54, Niv2: 63, Niv3:72, Niv4: 81, Niv5: 90

  Sterkere spreuken of krachtigere magiërs kunnen hogere score's hebben, de Spelmeester beslist hierover.

  Als de magische sabotage mislukt gaat de spreuk af, als de rover blundert krijgt hij zelfs hersenschade, dit gebeurd als volgt: Niv1: 1d4 Niv2: 1d6 Niv3: 1d8 Niv4: 1d10 Niv5: 1d12
 5. De magiepunten van de tomberover komen op dezelfde manier bij als bij een magiër.
Mingolese maskerdoder

Illustratie uit de Mingolië-campagne.
Mingolese maskerdoders zijn mannen die te vergelijken zijn met de oostelijke Signa Sidarka, het verschil is dat deze types niet aangesteld zijn door een rechtbank maar door een moordenaarsgilde, zodoende en tevens houden ze zich niet enkel bezig met de legale kant van de zaak. De vergelijking ligt eerder in hun ongenaakbaarheid, een maskerdoder ligt buiten de wet. Een wet die enorm kan verschillen van provincie tot provincie, en zelfs van clan tot clan of religie. Maskerdoders houden hun dus zeker niet alleen bezig met ongehoorzame baronnen (of Daymio, Kaliefs, Sultans of wat dan ook) maar ook met Paddishas (Een soort koningen) of zelfs ondergrondse groeperingen.

De Sjamballaz -of leden van een soort moordenaarsgilde- houden een stemming over het onderwerp. Mits aanvaarding van de 'aanklager' zijn of haar klacht wordt er een maskerdoder opuit gestuurd om de job te klaren, in de meeste gevallen is deze succesvol en worden er verder geen vragen bij gesteld, noch door het volk, noch door magistraten. Dit maakt van de Sjamballaz een zeer machtige onderneming maar een die door de geschiedenis wel gebleken heeft om niet beïnvloedbaar te zijn.

Maskerdoders in spé komen vanuit alle streken/ provincies naar het gilde om aan hun opleiding te beginnen. Je kan zo'n opleiding een beetje vergelijken met de Shao-Lin scholen in de echte wereld met het verschil dat iemand die de opleiding niet aan kan waarschijnlijk het niet overleefd. Dit maakt dat maskerdoders even zeldzaam zijn als Signa Sidarka maar ook dat ze van een enorme status kunnen genieten, niemand, zelfs geen Paddishah wil een maskerdoder iets in de weg leggen. Ze worden dan ook op politieke missies meestal begeleid door een score van 'laatstejaars' studenten waar zelfs een drakenslachter even voor zou terugdeinzen.

Evenwel houden de Mingolese maskerdoders hun enkel bezig met hun werk en zijn ze zeer gedisciplineerd, als je hen niets in de weg legt hoef je je ook geen zorgen te maken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten