maandag 9 september 2013

Mingolië (8): De steppen van Orasol


Het laatste deel in de beschrijving van Orasol volgens de Mingolië-campagne, handelt over de vlakten buiten de steden ...


Grote delen van Orasol bestaan uit uitgestrekte steppevlaktes en savanne.

Dit deel van Orasol is zeer uitgestrekt en dun bevolkt. Over het algemeen is de steppe vlak maar af en toe wordt ze onderbroken door rotsformaties en kleine bosjes, dit is eerder zeldzaam. de vlaktes hebben weinig begroeing maar genoeg om niet als woestijn te worden beschouwd. Deze begroeing bestaat voornamelijk uit grassoorten, distels, cactussen en struiken. Hier en daar vindt men een eenzame boom. Water is moeilijk te vinden in de steppes waardoor bevolking schaars is.

Steppebewoners bestaan uit twee groepen, degenen die een vaste woonst hebben en nomadenstammen. Nomadenstammen zijn veruit in de meerderheid en hebben een ruwe, primitieve samenleving in stamverband. Bij de bewoners met een vaste stek zijn er enkele kleinere steden en hermieten, druïden of anderen die niets te maken willen hebben met de 'beschaving' en de daarbijhorende wetten en normen.

De nomadenstammen leven al eeuwen in de steppe en hebben een lange traditie rond het land. Ze zijn bijna non -stop in conflict met naburige stammen over jachtgebied en graslanden voor hun kudde's waardoor het uitstekende paardrijders en strijders zijn. Verder zijn het beruchte jagers en spoorzoekers waardoor ze soms dienst nemen in een leger als verkenner. Het steppevolk is fier en onhafhankelijk. Geld is iets wat niet veel waarde heeft op de vlakte en iemands rijkdom wordt dan ook bekeken naarmate hoeveel vrouwen en paarden een man bezit. Vrouwen hebben trouwens een minderwaardige rol in de samenleving van de steppenomaden en komen op de laatste plaats.

Elke stam heeft één leider die bijgestaan wordt door een sjamaan, een leider die ouder word kan uitgedaagd worden door een jongere, indien deze jongere de steun krijgt van de rest van het kamp. Zo'n tweegevecht is altijd tot de dood.

Er zijn een viertal grote stammen die leven in de vlaktes, deze zijn de volgende: De Windrijders, bekend om hun uitstekende rijkunsten en snelle pony's, de Wolvenkoppen, een woeste en mystieke stam, de Dondervalken, spoorzoekers en valkeniers en de Gehoornde Ruiters wiens runderen wijd en zijd bekend zijn en soms zelfs ingezet worden bij gevechten.

Kleinere stammen bestaan ook en worden gesplitst en gevormd naar schijnbare willekeur. De gevaarlijkste daarvan zijn De Blauwe Honden, een stam die bestaat uit het samenklitten van verstotenen en criminelen die elders niet welkom zijn. Deze stam moord en plundert erop los, zonder onderscheid tussen hun eigen volk en Orasolezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten