zaterdag 23 februari 2013

Bestiarium: Gluurder

Eerder berichtten we reeds over het vreemde monster de Spiratoplex. Tijd voor een nieuw éénogig monster, de Gluurder.

De Gluurder verscheen als apart monster (dus geen deel uitmakend van een avontuur), in Sagen & Legenden 1. De tekening is van Schimmen & Schaduwen huisillustrator Foob.Wellicht is de gluurder één van de meest onbegrepen en raadselachtige wezens van Dor. Hij is ongeveer twee meter groot en heeft twee krachtige benen om snel te kunnen lopen. Zijn "hoofd" bestaat in feite uit een grote oogbol, die vastzit aan een lange beweeglijke nek. Gluurders hebben een blauwgrijze kleur.

Over het gedrag van deze wezens is zeer weinig gekend. Wel staat vast dat er over gans Dor gluurders waargenomen zijn. In Oost-Dor wordt ongeveer 1 gluurder per jaar gesignaleerd. Indien ze waargenomen worden, doen gluurders niets, behalve met hun lange nek heen en weer wiegen en enkel kijken met hun grote oog. Hun handen houden ze samengevouwen, ze vertonen geen enkele agressie en trachten niet op een bekende manier te communiceren, kortom ze doen niets. Een gluurder kan opduiken op de meest onverwachte plaatsen en tijdstippen, maar meestal waar relatief weinig mensen zijn. Zo zijn er gevallen bekend van gluurders die in een doodgewone stadssteeg staan waar te nemen. Als een voorbijganger hulp gaat halen en enkele minuten daarna terugkomt, is de gluurder verdwenen. Ook zijn gluurders gesignaleerd bij kampplaatsen in bossen. Een schildwacht ziet plots ziet plots om een of andere onbekende reden een gluurder staan, en het moment daarna is hij weer verdwenen. Men is er nog nooit in geslaagd een gluurder te vangen, men heeft er nog nooit een zien verdwijnen of verschijnen. Hij is er gewoon of hij is er niet.

Sommige magiers die de gluurder bestudeerd hebben (voor zover dat mogelijk is) beweren dat het gezanten van de goden zijn om Dor te observeren. Anderen menen dat het een soort demonen zijn. Weer anderen zeggen dat er een groot geheim achter schuilgaat waarvan de oorzaak in Linalh ligt. De gluurders zijn een mysterie!

Is er eigenlijk een manier om gluurders te vangen? Niemand weet het! Gluurders kunnen gebruikt worden in Schimmen & Schaduwen avonturen. Ze verschijnen aan avonturiers, en deze laatsten zullen net even verbaasd zijn als andere mensen op Dor. Een gluurder "verschijnt" echter nooit binnen 5 meter van een levend wezen. Als een levend wezen binnen de 5 meter komt of een verdachte beweging maakt, "verdwijnt" de gluurder maar niemand zal de eigenlijke verdwijning waarnemen. Even knipperen met de ogen en hij is verdwenen! Er zijn geen scores van de gluurder gegeven, omdat er tocg geen fysieke interactie is met andere wezens. Dit belet niet dat de SM af en toe met de dobbelstenen kan rollen om de SK's zenuwachtig te maken.

Ik heb zelf de gluurders bedacht voor het Sagen & Legenden boek, en herinner me vaag dat de gluurders gebaseerd waren op een creatuur dat voorkomt in een fantasy-boek of -film, maar kan de referentie niet meer achterhalen. Kan iemand helpen?

========
Alle Bestiarium beschrijvingen tot nu toe:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten