donderdag 28 maart 2013

Het Oog van de Draak

Was er een voorloper van Schimmen & Schaduwen? Uiteraard haalde Schimmen & Schaduwen voor een deel inspiratie uit andere systemen, zoals Oog des Meesters, Runequest, Warhammer Fantasy Roleplay e.d. Maar was er een voorloper gepubliceerd door The Wise Tree zelf?

Zoals Dirk VdH al aangaf, bestond er een op een bepaald moment een Speel-per-post of Play-by-mail (PBM) game, dat de directe voorloper was van Schimmen & Schaduwen. De naam van dit spel was 'Het Oog van de Draak'. Bedoeling was dat men per post doorstuurde welke acties men wenste te ondernemen, en dan per post hierop antwoord kreeg. Nu doet dat een beetje aandoenlijk aan, maar we praten natuurlijk over het pre-internet tijdperk, waarbij de meesten nog nooit van het concept email hadden gehoord. Ik herinner me trouwens dat magazines zoals White Dwarf regelmatig advertenties voerden van PBM games.

Zelf heb ik nooit in Het Oog van de Draak meegespeeld. Maar dankzij de archieven van Kurt VB, die wel ooit heeft meegespeeld, hebben we enkele documenten van onder het stof kunnen halen. Omdat de eerste editie van Schimmen & Schaduwen gepubliceerd is in 1989, moet het Oog van dr Draak vermoedelijk in 87-88 gelopen hebben.

Een eerste document is een pamflet, dat duidelijk als doel had het spel te promoten en te adverteren.

Originele flyer voor Het Oog van de Draak. Rekeningnummer onderaan weggelaten. Klik voor grotere versie.
Een tweede document is het regelboekje zelf. Het is geexporteerd naar een pdf-document, en kan je hier downloaden. Het bevat o.m. de regels van het spel, een beschrijving van diverse klassen rassen, en een korte bio van de 4 originele medewerkers van The Wise Tree.

Het karakterdocument waarvan sprake in het regelboek hebben we hier nog eens apart opgelijst.

Karakterdocument voor Het Oog van de Draak. Klik voor grotere versie.

En finaal is er de eerste primitieve kaart van de wereld van Dor, waarin een aantal aspecten van het latere Dor dat in Schimmen & Schaduwen verscheen al te herkennen zijn.

Eerste kaart van Dor, vermoedelijk getekend door Dirk VDH of David VD, voor Het Oog van de Draak.
Klik voor een grotere versie.

Heb je ooit meegespeeld met Het Oog van de Draak? Stuur ons je herinneringen!

Ik vraag me trouwens af of dit spel ooit terdege is uitgespeeld en het Oog van de Draak ooit gevonden is?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten