zaterdag 25 juli 2015

Het magische boek (3)

Laten we even verder lezen in het verslag van het avontuur "Het Magische Boek", dat te vinden is in het ProtoManuscript.

p. 5 uit het Protomanuscript

p. 9 uit het Protomanuscript
Het eerste blad van het avontuur bevat enkele opmerkelijke verwijzingen. Ze zijn hierboven omcirkeld, en we zullen ze hieronder even bespreken. Bekijk ook de kaart (pagina 5) die de locaties bevat waarvan in het avontuur sprake is.
In de openingszin is er een opmerkelijke verwijzing naar "Het Woud, waaruit geen terugkeer mogelijk is". Afficionados van Oog des Meesters weten natuurlijk dat dit het tweede avontuur ooit was dat voor OdM gepubliceerd werd in 1985. Het is dus wederom een extra aanwijzing dat Schimmen & Schaduwen gestart is als een variatie op praktijken gangbaar in een OdM groep.


Een laatste opmerkelijk detail beschrijft een monster genaamd de Maru. Naast enkele beren en orken - standaardmonsters - leek de naam Maru me te specifiek, en ben ik dus op zoek gegaan waar hij vandaan zou kunnen komen. Blijkt dat het avontuur "De zeven magische kelken", een avontuur voor OdM uit 1985, eveneens een Maru voorkomt. Omdat we reeds weten dat deze groep OdM speelde, en ook de tijdsperiode klopt, lijkt het een te groot toeval dat de groep zelf een monster zou verzinnen met dezelfde naam. Opmerkelijk: bij het opzoeken van de Maru lijkt de tekening in de originele Duitse uitgave (1984), en die in de Nederlandstalige uitgave (1985), significant te verschillen ...


p. 53 uit "De zeven magische kelken"

p. 53 uit "De zeven magische kelken"
Oorspronkelijke Maru's uit Duitse uitgave.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten