dinsdag 14 juli 2015

ProtoManuscript revisited

Eerder maakten we melding van het Protomanuscript, een fanzine uit de jaren 80 waarin de eerste tekenen van Schimmen & Schaduwen terug te vinden zijn. Omdat er een boel materiaal nog niet op deze blog verschenen is, moeten we hier werk van maken ;-)

Maar misschien is het even nuttig om nog eens even naar de eerste pagina's te kijken. Vooral pagina 1 en pagina 3 leveren een interessante inkijk op hoe fanzines in de jaren 80 gemaakt werden.

Pagina 1 bevat de titelpagina. Wat me dadelijk opviel is de tekening, die geleend is van de inhoudstafel van de eerste editie van Warhammer uit 1983. In deze tijden van online content pluk je dergelijke tekeningen natuurlijk makkelijk van het net, maar toendertijd moest je je behlpen met letterlijk knip- en plakwerk, op basis van (gecopieerde) tekeningen uit materiaal dat je toevallig had liggen. We kunnen dus concluderen dat de spelersgroep die Schimmen &Schaduwen mee vorm gaf, ook reeds toegang had tot miniature wargames zoals Warhammer.

Pagina 1 van het Protomanuscript.
Inhoudstafel van Warhammer, 1st edition, 1983
Pagina 3 bevat een tekening, die de meesten onmiddelijk zullen herkennen als werk van Ian Miller. Het is een beetje moeilijk te achterhalen waaruit deze tekening precies gecopieerd werd, omdat het werk van Ian Miller in vele (gaming) tijdschriften in de jaren 80 (her)gebruikt werd (bvb. White Dwarf), maar deze tekening is ook terug te vinden in de Tolkien Bestiary van David Day, waarvan de eerste uitgave uit 1979 stamt. Ik denk echter dat de tekening niet uit dit boek komt, omdat er in dat boek vele andere leukere tekeningen te vinden zijn, maar dus vermoedelijk uit een andere magazine opnieuw geknipt en geplakt is. Het feit dat het ook niet de volledige tekening, maar slechts een deeltje ervan, bevestigt dit vermoeden.

Pagina 3 van het Protomanuscript.


A Tolkien Bestiary, David Day

1 opmerking:

  1. Dirk Vandenheuvelwoensdag, juli 15, 2015

    Yep komt toch wel degelijk uit de Tolkien bestiarium boek.

    BeantwoordenVerwijderen