zaterdag 5 december 2015

Avontuur: De Bergpas

Originele baniertekening
voor De Bergpas, BR2, p282.
Tot nu toe hebben we nooit een avontuur van Schimmen & Schaduwen aan bod laten komen ter bespreking. Nochans zijn er heel wat gepubliceerd in de diverse uitgaves. We starten met een bespreking van De Bergpas, een klein avontuur dat gepubliceerd werd in de 2de editie van het basisregelboek. Waarom we precies met dit avontuur beginnen, zal in een volgende blogpost duidelijk worden.

Opgelet - er volgen een aantal onthullingen die je beter niet leest als je ooit nog de amitie hebt om dit avontuur als speler te spelen.

Korte Samenvatting:

De avonturiers komen aan in een dorpje aan de voet van een berpgpas. Ze krijgen dadelijk de waarschuwing dat een minotaurus, genaamd Mokul, de bergpas bewaakt. Gelukkig heeft de lokale herbergier Thor hiervoor een goede raad: koop enkele vaten wijn om achter te laten bij het hol van Mokul, zodat hij zich zat drinkt, en 's nachts zijn roes uitslaapt. Dan kan je veilig over de bergpas trekken.

In realiteit blijkt er echter wat meer aan de hand te zijn. Mokul en sommige van de dorpelingen spelen onder een hoedje. Ze jagen reizigers schrik aan zodat ze 's nachts over de bergpas trekken, waardoor ze aangevallen worden door de nuuchtuuli, een soort van vleermuis-mensachtigen. De dorpelingen (voornamelijk dan Thor met zijn handlanger Vimir) verdelen de buit dan onder hen en Mokul. Mokul beschermt in ruil het dorp tegen de nuuchtuuli.

Uiteraard ontdekken de avonturiers enkele hints, en het is de bedoeling van het avontuur dat ze de plot ontmaskeren, en eventueel Mokul, de dorpelingen en de nuuchtuuli in een gevecht verslaan.
De nuuchtuuli. Originele tekening uit BR2, avontuur De Bergpas.
Meesterpotentieel:

Thor, corrupte herbergier uit
De Bergpas. Tekening uit BR2.
Het avontuur levert natuurlijk  wat potentieel voor rollenspel. Niet iedereen moet in gevecht verslaan worden, en de spanning die er is tussen de dorpelingen en Mokul kan uitgebuit worden. Bovendien blijkt dorpeling Bor niet akkoord te gaan met de gang van zaken, en probeert de avonturiers te helpen.

Oordeel:

De bergpas is een typisch gelaagd avontuur. Onder de schijnbare eenvoudige realiteit blijkt een diepere plot te liggen, die heel wat potentieel geeft tot detectivewerk. Bovendien is de vondst van een minotaurus die een deal maakt met de dorpelingen een goede originele vondst. Al te vaak zijn minotauri hersenloze vechtmachines. Eentje die wat intelligentie vertoont is een leuke insteek. Ook de nuuchtuuli, een soort vleermuis/harpijen, zijn een leuke aanvulling.

Algemene score: 4/5

Geen opmerkingen:

Een reactie posten